Hatha Yoga

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor yang energie (actief, mannelijk) en de maan voor yin energie (rustig, vrouwelijk). In Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar (energie) punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar je bewustzijn/focus naartoe. Hatha Yoga geeft een sterk fundament, omdat het zich richt op je fysieke, emotionele, mentale en spirituele groei.

Om deze oefen-methodes goed te laten werken, is beheersing over de ademhaling (prana) belangrijk. Pranayama is dan ook een belangrijk en vaak terugkomend onderdeel binnen Hatha yoga. Dat zelfde geldt voor meditatie (Dhyana), waarmee je leert om de stilte in jezelf op te zoeken.  

In een Hatha yogales worden de houdingen bewust opgebouwd. Je voert de houdingen uit zoals ze bij jouw lichaam passen. Zo wordt je bewuster van je houding, je lichaam en je ademhaling. Je werkt aan kracht, flexibiliteit en verkent jouw grenzen, verbreedt ze of accepteert ze juist. De flow in deze les houdt in dat veel houdingen vloeiend in elkaar over gaan. Je maakt verbinding tussen je adem en de beweging. Intensieve houdingen worden afgewisseld met ontspanning. Dat leert je een goede balans te hebben tussen inspanning en ontspanning. De ademhaling speelt een essentiële rol bij hatha yoga, omdat de ademhaling invloed heeft op het hele lichaam.

Hatha yoga is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden omdat de houdingen bewust worden opgebouwd en zo zijn aan te passen aan de mogelijkheden van jouw lichaam.